söndag 30 december 2012

Förrätt: Kycklingspett med dippsåser + vitlöksbröd

Jag har som en grej att göra trerätters varje månadsdag vi har. I fredags var det dags igen och detta är vad jag fixade den här gången.



Marinerade kycklingspett:
2 kycklingfilér (beroende på hur många ni är, vi var 2 st och det blir en del över)
Grillspett i trä
½ dl persilja
½ kruka basilika
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 tsk citronskal
0.5 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 150 grader. Mixa alla ingredienserna till en grön marinad och häll i ett ugnsfat. Dela upp kycklingfiléerna antingen i mindre bitar eller i längre bitar och sätt på grillspettspinnen. Rulla sedan runt kycklingen i marinaden.

2. Stek kycklingen hastigt i en stekpanna så den får en fin gyllenbrun färg på båda sidorna. Passa även på att salta och peppra. Lägg sedan ner alla spetten i ugnsfatet igen häll över marinaden över kycklingen om det finns någon kvar. Sätt sedan in ugnsfatet i ugnen i ca 6-8 minuter eller tills kycklingen är helt klar och inte rosa inuti.


Vitlöksbröd:
1 ciabatta (eller baguette)
Smör
1 vitlöksklyfta

1. Skär ciabattan i en trekant, alltså tvärsöver hela brödet från hörn till hörn. Blanda smör med en vitlöksklyfta och smöra sedan på brödet. Lägg in brödet i ugnen tills smöret smällt och brödet blivit lite knaprigt (tar ca 1-1½ minut).




Dippsåser:

Jordnötsåsdipp:
4 msk jordnötssmör

2 dl gräddfil (eller creme fraiche)
1 msk citronsaft
Cayeenpeppar
Salt


1. Blanda jordnötssmöret, gräddfilen och citronsaften. Salta sedan och häll i cayeenpeppar efter smak. Häll i tills du är nöjd med starkheten. Du kan även ha i lite peppar om du vill.

Mangochutneydipp:
4 msk creme fraiche
1,5 msk majonäs
1 msk mango chutney
1 msk curry
Salt

1. Blanda alla ingredienser. Vill du ha mer åt mango chutney hållet i smaken så häll i lite mer mango chutney. Vill du hellre att den ska smaka lite mer curry så häll i mer curry.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar