tisdag 26 juni 2012

Laxgryta

Vi testade en laxgryta vi hittat förut och den är värd att tipsa om. Vi gjorde dock om grundreceptet lite. Vi hade inga morötter men hade i zucchini och även röd currypasta för lite mer sting och smak. Sen hade vi nog velat byta ut vattnet mot mjölk för en fylligare smak. Vi stekte även laxen halvfärdig före vi la ner den i själva grytan. Men det gör ni som ni vill själva! Här är iallafall grundreceptet:

Du behöver:
500 gram laxfilé
2 st morötter
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
15 st sockerärtor
3.5 dl vatten (mjölk)
1 msk hummerfond
2.5 dl matlagningsgrädde
2 tsk franska örter (det använde inte vi)
Salt och peppar
(För lite mer sting så häll i lite röd currypasta eller sambal oelek)
Flytande smör

Gör såhär:
Skala och dela morötterna i mindre bitar. Hacka löken till önskade bitar. Dela sockerärtorna på mitten. Skär zucchinin.

Smält smöret och fräs grönsakerna. Pressa i vitlöken när du fräst klart. Häll sedan på vattnet och ha i hummerfonden. Låt det sedan småkoka i 8 minuter.

Tillsätt sedan matlagningsgrädden och örterna. Salta och peppra.

Lägg sedan i laxen som är skurna i mindre bitar. Låt grytan sjuda under lock till laxen är färdig. Har du inte stekt laxen innan så bör det ta mellan 5-10 minuter, annars går det snabbare. Servera med potatis, men det funkar även utmärkt med bara sallad till som jag åt! 

Eftersom vi stekte fisken innan så hällde vi även i själva "fonden" som blev kvar av fisken i grytan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar