söndag 24 juni 2012

Enkelt bröd

Förut bakade jag ofta det här brödet. Det är superenkelt och blir supergott. Man kan pilla i lite vad man vill i det egentligen, som frön och russin. 

Du behöver:
50 g jäst
1 msk vatten
1 msk matolja
1 liter rågsikt eller liknande mjöl
7 dl vetemjöl
Havregryn, russin eller andra frön (valfritt)

Gör såhär:
Börja med att smula sönder jästen i fingervarmt vatten så den löses upp. Häll sedan i alla indegrienserna men häll i vetemjölet sist. Om du vill ha russin eller andra frön i så häll i det också. Knåda ihop det till en deg men som inte är för kladdig, använd isåfall mer vetemjöl tills degen känns bra.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta degen och knåda den lite till och dela sedan upp den i två delar och forma dem till brödet på en form. 
Låt jäsa i 30 minuter till.
Häll sedan lite vatten över dem och häll även lite havregryn eller andra frön (valfritt) över brödet. Låt brödet vara i ugnen ca 20 minuter. När brödet låter ihåligt när du knackar på det så är det färdigt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar