torsdag 22 augusti 2013

Succétårta - Choklad och bär



Du behöver:
1 chokladtårtbotten (Finns hos ICA, deras egna märke)
3 paket "chokladfingrar"
2 paket hallonmousse
Mjölk (till hallonmoussen, kolla på förpackningen hur mycket som behövs)

Till chokladkrämen som är runt tårtan:
300 g choklad (150 g mörk och 150 g vanlig choklad)
2 dl vispgrädde
50 g smör

Till chokladen som är spritsad på toppen:
10 msk kakao
100 g smör
6 dl florsocker
4 msk grädde
2 äggvitor


Hallon till dekorationen

Gör såhär:

Börja med att göra i ordning hallonmoussen och ställ i kylskåpet tills den stelnat och är klar. När den är klar så brer du på den mellan lagrena på tårtbottnarna. Dra sedan bort den överflödiga moussen som runnit ut på kanterna av tårtan.

Gör sedan chokladglasyren. Bryt chokladen i bitar. Lägg i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Rör om och värm försiktigt i mikron eller vattenbad. Rör om ofta till en slät glasyr. Låt svalna lite så går det lättare att breda ut på tårtan, då är den inte megarinnig och fastnar bättre. Det kan bli glasyr över, jag är nämligen osäker på om vi hade dubbel sats på denna och jag har skrivit ihop det som dubbel i ingredienserna, för säkerhetsskull.

Ställ in tårtan i kylen igen så glasyren stelnar lite och blir kall.

När det snart är dags att ta ut den ur kylen så rör ihop chokladen till spritsningen. Smält smöret i en bunke i mikron (eller vattenbad) och rör i florsocker, kakao samt grädde. Vispa under tiden äggvitan till ett fast skum. Vispa inte för länge, bara tills äggvitan har tjocknat. Vänd i den vispade äggvitan i chokladblandningen och rör om.

Spritsa sedan chokladen på toppen av tårtan, först ett varv längst ut. Lägg sedan hallon ett varv och sedan choklad, sedan hallon osv.

Sätt sedan fast alla chokladfingrar runt tårtan. Jag kan rekommendera att ta lite av chokladen från spritsningen som är kvar i bunken och "limma" lite på baksidan av "fingrarna" när ni sätter fast dem på tårtan. Då sitter de bättre.

När ni satt alla chokladfingrar runt tårtan så kan ni avsluta med ett rött presentsnöre runt tårtan, det är bara till för dekoration. Tada! Succétårta som garanterat blir en hit!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar